StudieBoekenTwente.nl in de media:


6 december 2002: Twentsche Courant Tubantia

12 december 2002: UT-Nieuws, EnschedeFM

16 december 2002: Twentsche Courant Tubantia, EnschedeFM

17 december 2002: RTL5: 5-In-Het-Land

19 december 2002: UT-Nieuws

23 januari 2003: RTV-Oost: Regio Magazine

3 april 2003: Observant Limburg

30 juni 2003: Uitzending op Radio Noord en op TV Noord (Groningen)

8 september 2003: Hanze Hogeschool schoolkrant

4 juli 2014: Studieboek verkoop je om de hoek


 

6 december 2002: Twentsche Courant Tubantia

Lange neus naar duur studieboek

Joris van Hoof (links) en Ton Heerze (rechts) beginnen vandaag hun eigen boekhandel op Internet, om studenten aan goedkopere studieboeken te helpen.

De aanschaf van studieboeken hangt bij veel studenten als een financiële molensteen om de nek. Twee studiebollen maakten daarom op het internet een marktplaats voor de koop en verkoop van tweedehands studieboeken.

ENSCHEDE - De site www.StudieBoekenTwente.nl is vanaf vandaag 'online'. De afgelopen dagen is er uitgebreid mee getest en kon het licht op groen. Via de website kunnen in eerste instantie boeken worden verhandeld van de Saxion Hogeschool Enschede en de Universiteit Twente (UT). Op korte termijn komt daar het ROC bij.

De makers van de virtuele boekenmarkt - Ton Heerze en Joris van Hoof - spreken als student van de UT uit eigen ervaring. Veel boeken zijn schreeuwend duur: Ton: 'Het is niet zo geweest dat ik er een boterhammetje minder om moest eten, maar als ik de boeken had betaald moest ik wel heel erg oppassen met wat ik uitgaf. En ik had nog een bijbaantje. Maar als je dat niet hebt... Uit onderzoek blijkt dat na de huur van de kamer het kopen van studieboeken het zwaarst drukt op wat de studenten in Nederland hebben te besteden.'

Uit het gemopper over de boekenprijzen groeide het idee voor de grotere onderwijsinstellingen in Twente een internetmarkt op te zetten. 'Toen we het er over hadden, reageerden veel studenten meteen hartstikke positief'. Ze kwamen er ook steeds op terug: hoe staat het er nou mee? Dus we hebben uiteindelijk doorgezet. Aan de lopende band komen van nieuwe boeken drukken uit. Als je ze vergelijkt staan er drie woorden anders. Het maakt bijna nooit uit of je de derde druk hebt, de negende of de zevende.'

Een internet-marktplaats voor studieboeken bestaat al wel, maar werkt landelijk. 'Dan vind je het boek dat je zoekt bij iemand in Amsterdam. Dat wordt een heel gedoe. Onze site werkt puur lokaal. Aanbieder en koper zitten dicht bij elkaar, het is simpel en snel afspreken. Dat is het sterke punt van onze site.' De twee gaan maandag volop flyers uitdelen bij de onderwijsinstellingen. Ook krijgen de studenten via hun studieverenigingen een e-mail om de service onder hun aandacht te brengen. 'We gaan goed aan de weg timmeren, om op korte termijn zoveel mogelijk aanbiedingen op de site te krijgen.'

Er blijft niets aan de strijkstok hangen. De twee UT'ers rekenen geen provisie per verkocht boek. 'Dat zou in strijd zijn met hun doel: studenten goedkoop aan hun boeken helpen.' De twee hopen de gemaakte kosten - gauw 1000 euro - in een jaar tijd terug te verdienen met advertenties op hun site.

 


 

12 december 2002: UT-Nieuws

Website voor studieboeken


Op de website www.StudieBoekenTwente.nl is het voor studenten van de UT en de Saxion Hogeschool sinds kort mogelijk om boeken te kopen en verkopen. Het initiatief van de website komt van de UT-studenten Joris van Hoof en Ton Heerze.

De site brengt studenten bij elkaar, zodat koper en verkoper met weinig inspanning boeken kunnen kopen of verkopen. De website is lokaal gericht waardoor vraag en aanbod dicht bij elkaar liggen. Studenten kunnen zelf een tijd en locatie afspreken waar de handel zal plaatsvinden en moeten de daadwerkelijke verkoop dus zelf afhandelen.

Momenteel worden er al 263 boeken te koop aangeboden op de site.
Omdat www.StudieBoekenTwente.nl nog maar net loopt zijn suggesties en ideeën ter verbetering welkom: info@studieboekentwente.nl.

 


 

16 december 2002: Twentsche Courant Tubantia

Run op site studieboeken


ENSCHEDE - Er is een run ontstaan op de Twentse internetmarkt voor tweedehands studieboeken. Woensdag was het zelfs zo druk dat de site http://www.studieboekentwente.nl enige tijd overbelast raakte.

Door dit succes hebben de intitiatiefnemers, twee studenten van de Universiteit Twente, besloten de service uit te breiden voor de Pabo-studenten van de hogeschool Edith Stein in Hengelo. Vooralsnog kunnen alleen boeken verhandeld worden van de Saxion Hogeschool Enschede en de Universiteit Twente (UT). Op korte termijn komt daar ook het ROC bij.

Joris van Hoof en Ton Heerze, bedenkers van de virtuele boekenmarkt, zijn dik tevreden. Heerze: 'We hebben heel veel positieve reacties gehad. Sommigen hadden binnen enkele uren hun boeken al verkocht.'

De UT'ers begonnen met de site, omdat veel studenten problemen hebben met de hoge prijs van nieuwe studieboeken.

'Nadat de site online was gegaan, hebben we veel bijval gehad. Ook van docenten en leerlingen van de Edith Stein. Daar hadden we eigenlijk niet aan gedacht. Over ongeveer twee maanden nemen we die ook op. Niet op korte termijn, want we willen niet te veel hooi op onze vork nemen. Eerste prioriteit is zorgen dat de site goed blijf lopen en de laatste kinderziektes eruit worden gehaald. Zo hebben we er voor gezorgd dat overbelasting niet meer voorkomt.'


 

19 december 2002: UT-Nieuws

Boekensite schot in de roos

De UT-studenten Joris van Hoof en Ton Heerze stonden afgelopen week volop in de aandacht van de media met hun website www.studieboekentwente.nl. Het geheim achter dit succes.
'Van veel studenten hoorden we dat er behoefte was aan tweedehands boeken en dat ook veel mensen hun boeken wel zouden willen verkopen. Dat leidde ertoe dat we het idee, waarmee we al een tijdje rondliepen, hebben uitgevoerd', legt Joris van Hoof, een van de bedenkers van de website, uit.

Dat er behoefte was aan een dergelijk systeem blijkt wel uit de bezoekersaantallen. De site is anderhalve week online en heeft al meer dan 1700 bezoekers getrokken. Ook worden er ruim 500 boeken te koop aangeboden. Een schot in de roos, zo lijkt het.

'We hebben eens gekeken naar andere sites op dit gebied, maar voor het oosten van het land bestond zoiets nog niet. Veel websites vragen verzendkosten voor het versturen van de boeken. Ons concept is beter doordat de studenten onderling kunnen afspreken waar ze de eigenlijke verkoop plaats laten vinden. Eigenlijk hebben wij de tweedehands boekenstroom met onze website gestructureerd', vertelt Ton Heerze, die overigens zelf ook een boek op de site heeft aangeboden en deze morgen gaat verkopen. 'Echt ideaal!'

De twee TCW'ers vragen geen provisie voor de verkoop van de boeken. De boeken moeten zo goedkoop mogelijk blijven, wat immers de filosofie achter het project is.
Goedkoop zijn de boeken zeker. Wanneer de prijs, die studenten vragen voor een boek, vergeleken wordt met de nieuwwaarde, kan alleen maar geconcludeerd worden dat de student met tweedehands boeken beter af is. 'Zeker wanneer een student een boek aan wil bieden dat al op de site staat, zal deze de prijs alleen nog maar omlaag doen dalen. Want als hij bóven het andere boek gaat zitten raakt hij zijn eigen boek nooit kwijt', verklaart Heerze.

Dan moeten de jongens snel verder. RTL komt met een cameraploeg naar de UT. 'Free publicity!' roept Van Hoof. 'Dat kunnen we wel gebruiken'. 

23 januari 2003: RTV-Oost: Regio Magazine

 

 
 

 
3 april 2003: Observant Limburg, pagina 3
 
Tweedehands studieboekensite lijkt gat in de markt


Sinds 10 maart kunnen Maastrichtse studenten via een regionale website gratis tweedehands studieboeken aanbieden. Of voor een schappelijk prijsje kopen. De virtuele handel lijkt een gat in de markt.

Afgelopen dinsdag stonden 778 boeken te koop en waren er 21 verkocht. De site, www.StudieBoekenLimburg.nl, is opgezet door twee studenten uit Enschede die vorig jaar december in Twente een boekenbeurs via internet begonnen. Niet voor het geld, want ze verdienen niets aan hun initiatief. "We hadden veel oude boeken in de kast staan en dachten dat daar een markt voor was", zegt Joris van Hoof.

Het werd een groot succes, mede dankzij het simpele concept. Wie een boek van zijn gading vindt, stuurt de aanbieder een mailtje en spreekt af waar en wanneer de koop plaatsvindt. Omdat de Twentenaren mikken op studenten uit de regio - in Limburg die van de Universiteit Maastricht, de Leeuwenborgh-opleidingen, en de Hogeschool Zuyd - hoeven boeken niet te worden opgestuurd, iets wat bij landelijke sites al snel het geval is. Van Hoof: "Studenten kunnen op de fiets springen. Dat scheelt zo'n vijf tot tien euro."

De Limburgse site kwam er op verzoek van een aantal Maastrichtse studenten die via het programma Vijf in het land lucht kregen van het Twentse initiatief. "Ze vroegen of we zoiets ook in Maastricht konden opzetten", legt Van Hoof uit.

De studieverenigingen Lunatik (psychologie), Oeranos (rechten), Reflex (geneeskunde) en MSV Santé (gezondheidswetenschappen) ondersteunen de handel. Evenals de twee Duitse economiestudenten die vorig jaar een eigen bedrijfje voor economie- en bedrijfskundeboeken begonnen. "We moeten kijken hoe het voor ons uitpakt", zegt Florian Unkel. "De prijs zal tussen de 15 en 25 euro liggen en dat is minder dan bij ons. Maar ik vind het een prima idee. We zijn ons bedrijf immers begonnen om het voor studenten goedkoper te maken. Bovendien wil niet iedereen tweedehands boeken."

Tons van den Bosch


 
30 juni 2003: Uitzending op Radio Noord en op TV Noord (Groningen)
 
"StudieBoekenGroningen.nl na 1 week al een succes"

 
8 september 2003: Hanze Hogeschool schoolkrant
 
Regionale studentensite verkoopt oude studieboeken

Een simpel idee uit Twente brengt kopers en verkopers van gebruikte studieboeken bij elkaar. Nu ook in Groningen. Je kunt dus gewoon bij de kerk afspreken.

Er leek niets nieuws onder de zon toen Communicatiestudent Ton Heerze (23) een jaar geleden begon met zijn website waarop studenten gebruikte studieboeken kunnen kopen en verkopen. Soortgelijke sites bestonden al en leiden een marginaal bestaan. 'Dat wist ik', zegt Heerze die studeert aan de TU Twente en een webdesignbedrijf leidt. 'Maar die websites zijn landelijk en dat werkt niet. Een student in Maastricht die een boek wil kopen van iemand in Amsterdam. Zit je weer met portokosten of moet je onder rembours verzenden. Allemaal tijdrovend en duur.' Heerze bouwde een regionale site voor Hengelo en Enschede. 'Kun je bij wijze van spreken met iemand afspreken tegenover de kerk.'

Vorig jaar september ging de site de lucht in. Studieboekentwente.nl loopt intussen als een trein. Na amper een jaar biedt de site al vierduizend boeken aan en zijn er al ruim duizend transacties geweest. Er zijn drie vaste sponsoren gevonden die op de site adverteren. Dat is nodig want kopers en verkopers van boeken betalen niets. In juni heeft Heerze het initiatief uitgebreid naar Limburg en Groningen. Uiteindelijk moeten er regionale studieboekensites komen in alle studentensteden.


Derdejaars Bedrijfskundige Informatica aan de Hanzehogeschool, Lars Kappert (23), een oude schoolvriend van Heerze, is benoemd tot regiomanager voor Groningen. Kappert: 'www.studieboekengroningen.nl is pas een maand in de lucht. Ondanks de vakantieperiode bieden we al bijna duizend boeken aan. Er zijn tweehonderd transacties geweest. Zelf heb ik ook al drie boeken verkocht. Het is alleen jammer dat we hier nog geen sponsors hebben.'


De site spitst zich toe op studenten van de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen en het Noorderpoortcollege. Kappert verzorgt de contacten in Groningen. Bijvoorbeeld met het alumnibureau van de Hanzehogeschool. 'Die zien er wel wat in omdat de site interessant is voor oud-studenten die hun boeken kwijt willen.'


Luuk Steemers


4 juli 2014: Studieboek verkoop je om de hoek