Ook AED accessoires kunnen levens redden

Als dienstverlenend bedrijf in het hart van Amsterdam hechten we veel waarde:

  • aan ons imago
  • de veiligheid van mensen
  • en uiteraard de naam die ons bedrijf heeft.

Daarom waren we een van de eerste bedrijven bij ons in de buurt met een eigen AED. Omdat het levens kan redden, maar ook omdat het belangrijk is voor een bedrijf met voorbeeldfunctie om te investeren in het publieke belang. We hebben de kaart met de gebruiksaanwijzing erbij hangen en we hadden het idee dat we hiermee direct klaar waren voor de toekomst. Natuurlijk bleek niets minder waar. Het is niet alleen de AED die levens redt. Er moet ook aandacht besteed worden aan de AED accessoires. We hadden een goed model gekocht, maar omdat we wilden besparen op de aanschafprijs hadden we een van de goedkopere aanbieders gekozen. Dom natuurlijk, we hadden beter direct naar de AED Webshop (aed-webshop.nl) kunnen gaan waar je wel gewoon volledige pakketten geleverd krijgt. Gelukkig konden we hier alsnog de ontbrekende AED accessoires kopen zodat we nu gewoon een kast aan de muur hebben, extra elektroden hebben en extra batterijen hebben. Want het hebben van een AED is niet genoeg, zeker niet wanneer je niet de juiste AED accessoires erbij hebt.

AED accessoires – wanneer het om levens gaat

AED accessoires zijn speciaal gemaakt voor de apparaten die levens moeten redden. Vooral de kast was handig voor ons. Het zorgde ervoor dat we het apparaat aan de buitenmuur konden bevestigen zodat iedereen er altijd bij kan, ook wanneer het bedrijf gesloten is. Dat is van groot belang, want het gebeurt nog te vaak dat mensen een AED of AED accessoires nodig hebben, maar deze in een gesloten pand liggen. Dat betekent dat het leven van het slachtoffer alsnog in gevaar komt, ondanks de geringe afstand tot het apparaat dat het leven kan redden. Of de AED accessoires die nodig zijn om het apparaat op de juiste manier te gebruiken. Om het nog wat meer kracht bij te zetten hebben we alle mensen op de vloer een training gegeven rond het gebruik van de AED en de AED accessoires. Zo weten we zeker dat er geen problemen ontstaan wanneer we geopend zijn en onze mensen in de buurt zijn wanneer er ineens spoedeisende hulp nodig is. Daarnaast zijn alle medewerkers vrij om zelf AED accessoires bij te bestellen wanneer het nodig is én hebben we hier een eindverantwoordelijke voor aangesteld die dit in de gaten moet houden. Zoals we al schreven: het hebben van een AED zelf is niet genoeg. Als bedrijf moet je meer doen.

Hulpverlening geen onderdeel van het bedrijf

Toen we het bij een ondernemersbijeenkomst hadden over de hulpverlening en de aspecten die hierbij komen kijken, werden we vreemd aangekeken door verschillende eigenaren. Zij merkten op dat de hulpverlening geen onderdeel was van de verplichtingen van het bedrijf. Wij zijn het daar persoonlijk niet mee eens. Zeker niet wanneer het pand van het bedrijf in het ‘publieke domein’ staat om het zo maar te stellen. Wanneer de mensen kunnen rekenen op de ondernemers en de belangen die zij hebben bij de gezondheid van de mensen, dan wordt het imago van de onderneming verbeterd en dat draagt bij aan de omzet. Nu is het ons niet alleen daar om te doen hoor. We vinden het minstens zo belangrijk dat onze mensen in staat zijn om levens te redden en dat de AED en de AED accessoires ook gebruikt kunnen worden wanneer we er niet zijn. Gewoon, omdat we zelf ook geen dierbaren willen verliezen.